Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

"Ομπρέλα" απο το υπουργείο στο επιχειρείν!


  Τις νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν στην προστασία των επιχειρήσεων , την ανάπτυξή τους και κατ επέκταση την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος γι αυτές μέσα σε Βιομηχανικές περιοχές και Επιχειρηματικά πάρκα έφερε στην Αρκαδία ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης το βράδυ της Δευτέρας. Ο κύριος Αλέξανδρος Φιούρλας ενημέρωσε για τους στόχους των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο σημειώνοντας «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν σε πρωτοβουλίες του υπουργείου περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών μας για ανάπτυξη , για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο σκοπός μου σήμερα είναι να ενημερώσω για τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας σε θέματα που αφορούν την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων , την ίδρυση βιομηχανικών πάρκων και την απλούστευση της διαδικασίας τεχνικών επαγγελμάτων της βιομηχανίας. Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι το θεσμικό πλαίσιο για όσα σας προανέφερα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μετρά και δεκαετίες ζωής όπως αυτό των τεχνικών επαγγελμάτων από το 1934. Προσδοκούμε να φέρουμε απλοποίηση στην διαδικασία αδειοδότησης , μείωση του διοικητικού βάρους , μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον επιχειρηματία , έναν ουσιαστικό δηλαδή δρόμο ανάπτυξης με μέσα τα οποία τελικά δεν στοιχίζουν στο κράτος και τόσα πολλά».
                                                                         

 Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο , σε σημεία κόπωσης , αντικαθίσταται από νέες ρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν σε απλούστευση διαδικασιών και σε ουσιαστική στήριξη και  παρέμβαση τόσο σε διαδικασίες όσο και σε δράσεις . « Το σχέδιο αυτό νόμου έχει διπλό στόχο, ο πρώτος στόχος είναι να μπορέσει να δώσει στέγαση και ασφάλεια σε μεταποιητικές δραστηριότητες και  ο 2ος στόχος είναι να έρθει και να οργανώσει υφιστάμενες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις οι  οποίες σήμερα είναι επιζήμιες  .Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και  πολυδιάστατο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις  και την κοινωνία ν αλλάξουν τα γυαλιά κάτω από τα οποία  βλέπουν την επιχειρηματικότητα . αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο , το κράτος πρέπει να δώσει το ρυθμό και να δώσει και το παράδειγμα με συνέπεια και πρωτοβουλία και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε το πλαίσιο  ενώ παράλληλα βοηθάμε με χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ , να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στο κομμάτι της ρευστότητας . Στόχος του υπουργείου μας είναι να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας ειδικά οι μικρομεσαίες , γι αυτό και θέλουμε να φέρουμε το ΕΣΠΑ έναν ολόκληρο χρόνο πίσω, να δώσουμε τα χρήματα σε σωστές δράσεις εξοικονομώντας 12 μήνες, είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά νομίζω πως μπορούμε να τον καταφέρουμε «



Οι 3 πυλώνες ανάπτυξης

1ος πυλώνας :Ίδρυση 3 κατηγοριών βιομηχανικών πάρκων από το μηδέν με συγκεκριμένα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες Γής. Και για επιχειρηματίες , περιβάλλον με σταθερούς τίτλους και νομοθετικό περιβάλλον, προσδοκούμε σ ε ένα ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΥΤΑΡΟ

2ος πυλώνας : οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων  (ελλείψη κτηματολογίου χρήσεων γης κτλ) πολλές επιχειρήσεις είναι διάσπαρτες με συνεχή προβλήματα αφού   απουσιάζει νομικό πλαίσιο  κ περιβαλλοντική διαχείριση . «Το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα και υπολογίζουμε στους τοπικούς φορείς, να οριοθετηθούν περιοχές με σκοπό εκεί να δημιουργηθούν επιχειρηματικά πάρκα εξυγίανσης , με κανόνες και υποδομές με στόχο και η κοινωνία ν αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα φόρου , δυσλειτουργίας κτλ και οι επιχειρηματίες να έχουν παροχές ευκολότερα .»

3ος πυλώνας : Δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει σε κάποιες περιοχές  με όχι οικονομική δυναμική για τέτοια  δράση να μπορέσουν να φτιάξουν ελάχιστες υποδομές χωρίς πολεοδόμηση , με κάποια μόνο κριτήρια , δρόμους – πρόσβαση κτλ , με λίγα στρέμματα (300) να μπορέσουν να εντάξουν σε αυτήν όσες επιχειρήσεις χαμηλής και μεσαίας  όχλησης , αλλά όταν  αυτή η περιοχή φτάσει σε κάποιο αριθμό επιχειρήσεων  να μπορέσει να πολεοδομηθεί .
Τι είδε ο γενικός στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Το υπουργείο θέλει να βάλει έτσι τέλος στην άναρχη δόμηση οργανώνοντας τις επιχειρήσεις σε βιομηχανικές περιοχές και πάρκα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον.  Η πρωτοβουλία ανήκει πλέον όχι στο κεντρικό κράτος αλλά στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση . παράδειγμα ; η ΒΙΠΕ Τρίπολης την οποίαν και επισκέφτηκε ο γενικός πριν να φτάσει στο επιμελητήριο . « Είδα την περιοχή σε πολύ καλή κατάσταση, επισκέφτηκα 2 μονάδες , στη μια μάλιστα εντυπωσιάστηκα. Εκείνο που έχω να πώ είναι  «Πάρτε την ανάπτυξη στα χέρια σας .Η δύναμη είναι στα χέρια μας , να έχουμε στόχο και όραμα και όχι απλά να φωνάζουμε .Αυτό λέει και ο Καλλικράτης , εμπιστοσύνη στην Τ.Α .Μπορεί τοπικά να παρθεί πρωτοβουλία για επιχειρηματικό πάρκο .Το κράτος δημιουργεί προϋποθέσεις και κίνητρα , δεν παίρνει απόφαση υλοποίησης .Τώρα είναι ευκαιρία ΒΙΠΕ οργανωμένης με σωστούς όρους».


Μεταλλάσσεται το ΤΕΜΠΕ

Ο Γενικός ανακοίνωσε και τις αλλαγές στα ταμεία καθώς και μια συνεργασία με τις τράπεζες οι οποίες βάζοντας κεφάλαια θα στηρίξουν την ρευστότητα της αγοράς. «Το ΤΕΜΠΕ θα γίνει  ΕΤΕΑΜ , το ΕΤΕΑΜ θα μετεξελιχθεί  αλλά θα εγγυάται για τις μικρές επιχειρήσεις . θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους ΕΣΠΑ και να δίνει χρήματα στην αγορά με τη μορφή δανείων , θα συνεργάζεται με τράπεζες . πως ;  με διεθνή διαγωνισμό θα προσκληθούν τράπεζες . ένα ποσό 1,5 δις θα συγκεντρωθεί, Θα διατεθεί προς επιχειρήσεις για να κάνουν επενδυτικές δραστηριότητες . Ως μοχλός τα 460 εκ θα πιέσουμε τις τράπεζες να διαθέσουν χρήματα και ρευστότητα στην αγορά. Το κράτος κερδίζει παρ ότι θα δώσει μηδενικό επιτόκιο αφού τονώνει την αγορά. Ανακυκλούμενες πιστώσεις που θα μείνουν στη χώρα μας».


Ταμείο εξωστρέφειας και οδηγός ανάπτυξης

Τέλος ο γενικός αναφέρθηκε στην πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθείται πλέον για την δημιουργία ενός μπράντ νέιμ το οποίο και θα πουλήσει στο εξωτερικό. Αυτό θα επιτευχτεί με

-Συνεργασία υπουργείων και φορέων
- Αναδιάρθρωση φορέων
- Δημιουργία ταμείου εξωστρέφειας με δράσεις πιο στοχευμένες και εξειδικευμένες
 - οδηγός εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ
Ο οδηγός που ξεκίνησε χθες ξεφεύγει από την πάγια χρηματοδότηση για εξοπλισμό και έχει εντάξει  ένα  σύνολο δραστηριοτήτων άυλες επενδύσεις ,πιστοποιήσεις , κόστος ενημερωτικών ενεργειών, συμμετοχή σε εκθέσεις .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου