Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Δήμαρχε Θωμά, το θέατρο σου σε υποδέχτηκε!

«Γέμιζε» πάντα με την παρουσία του τον χώρο… Έτσι και σήμερα…
«Γέμισε»  το Δημοτικό θέατρο της Κορίνθου όπως μονάχα εκείνος  ήξερε! Ένιωθες να είναι εκεί! Τον έβλεπες πάνω από την σκηνή να χαμογελά και να σιγοψυθιρίζει μαζί με τα κορίτσια της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου τραγούδια αγαπημένα! 
Τον ένιωθες να κρατά το χέρι της Αγλαίας, της μικρής του κόρης, όταν εκείνη από το βήμα και για λογαριασμό της οικογένειας, μιλούσε για εκείνον. Για τον χορωδό, τον συνδικαλιστή, τον Δήμαρχο, τον πατέρα…
Χαμογελούσε όταν εκείνη μιλούσε για την παιδική του ψυχή που ουδέποτε μεγάλωσε,...
Tαξίδεψε  και πάλι μαζί της στις σκηνές του κόσμου όταν εκείνη μιλούσε για την χορωδία… 
Έκανε το τελευταίο του ψάρεμα όταν εκείνη είπε για όλες του  τις βάρκες που τις έλεγαν» Μαντώ».

Την παρηγόρησε όταν μίλησε για το «αγκάθι» της απουσίας του και την καθησύχασε όταν εκείνη ευχήθηκε να ξεκουράζεται για πάντα στην ψυχή τους…


Και κάπου εκεί πίσω απ όλα τα καθίσματα, κάπου εκεί πίσω στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου , τον έβλεπες να αγκαλιάζει το γιο του Πέτρο ο οποίος συγκινημένος καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δήλωνε μέσα από την εκκωφαντική του σιωπή, υπερήφανος για τον πατέρα του!

Ήταν εκεί σήμερα ο Θωμάς Θωμαίδης… Στο Δημοτικό του θέατρο! Όχι γιατί πήρε το όνομά του αλλά γιατί το ονειρεύτηκε και το υλοποίησε από τα θεμέλια του! Γιατί ήταν εκείνος ο Δήμαρχος που πήγε κόντρα στην φιλοσοφία όλων των άλλων Δημάρχων και διέθεσε χρήματα που δόθηκαν στους πρώτους καποδιστριακούς δημάρχους, για ένα έργο πολιτισμού!

«Πως θα ήταν η πόλη σήμερα χωρίς το δημοτικό της θέατρο» αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια της εκδήλωσης Τζένη Σουκαρά…
Ο Θωμάς Θωμαίδης , έζησε σε μια πόλη χωρίς δημοτικό θέατρο και γι αυτό έβαλε στόχο της αυτοδιοικητικής του πορείας η πόλη που τόσο αγάπησε ν αποκτήσει ένα!
Και το απέκτησε!  Εκείνος της το πρόσφερε και είναι μια προσφορά σπουδαία όπως ήταν και εκείνος!
Και το θέατρο αυτό επισήμως σήμερα πήρε το όνομά του !

Στην τελετή της επίσημης ονοματοδοσίας ήταν όλοι εκει… η αίθουσα κατάμεστη από κόσμο που αγαπούσε το Θωμά… κατάμεστη η αίθουσα από μνήμες δικές του! Γιατί δεν ήταν μοναχά εκείνοι που μίλησαν γι αυτόν… ήταν τα λόγια που άκουγες σε κάθε κάθισμα του δημοτικού θεάτρου από Κορινθίους που περιέγραφαν και ένα περιστατικό μαζί του…
Και όταν το γελαστό του πρόσωπο εμφανίστηκε στην οθόνη… όχι δεν υπήρξαν δάκρυα! Υπήρξαν χαμόγελα,.. σαν εκείνα που γεννιούνται στα χείλη σαν βλέπεις έναν άνθρωπο δικό σου!
Αυτό ήταν ο Θωμάς Θωμαίδης για τους Κορίνθιους! Ο δικός τους άνθρωπος! Και τούτο είναι η μεγάλη του παρακαταθήκη .

«Να ξεκουράζεσαι στις ψυχές μας πατέρα» είπε η κόρη του Αγλαία πνίγοντας με κόπο την συγκίνηση της… και είναι τόσες πολλές οι ψυχές που έχει στην διάθεση του… Το απέδειξαν όλοι όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Δημοτικό θέατρο… Το αποδεικνύουν όλοι κάθε φορά που μιλούν για εκείνον και του αναγνωρίζουν – ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι- ευπρέπεια, ήθος, μα κυρίως ανυπέρβλητη αγάπη για την πόλη του.

Την απέδειξε; Βεβαίως την  απέδειξε αυτήν την αγάπη! Κυρίως όταν δεν ήταν δήμαρχος. «Ήταν πάντα δίπλα μου, από την πρώτη στιγμή της θητείας μου» αποκάλυψε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός λέγοντας  για πρώτη φορά δημόσια πως ο Θωμάς Θωμαίδης ήταν σε κρίσιμες για την πόλη στιγμές παρών, όπως αυτή της ιστορικής τροπολογίας για την υδροδότηση της Κορίνθου από την Στυμφαλία…Ήταν το μεγαλείο του ανδρός που τον οδήγησε 15 λεπτά αφού έκλεισε η κάλπη το 2007 και Δήμαρχος ανεδείχθη ο Αλέκος Πνευματικός, να σηκώσει το τηλέφωνο, να συγχαρεί το νέο δήμαρχο και να δηλώσει ευθαρσώς πως θα είναι κοντά του. Και ήταν!
Το ίδιο μεγαλείο ήταν εκείνο που τον ωθούσε μετά απο κάθε εκλογική αναμέτρηση να λέει την ίδια φράση στην μικρή του κόρη "Να θυμάσαι αύριο το πρωί που θα βγεις από το σπίτι, πως μας ψήφισαν όλοι!" Και είχε δώσει 6 εκλογικές αναμετρήσεις... Τις 4 τις είχε χάσει, τις 2 είχε κερδίσει!

«Η απουσία του Θωμά Θωμαίδη είναι αισθητή. Λείπει η εμπειρία του, η οξύνεια του, το χιούμορ του… Μας άφησε όμως την ευπρέπεια με την οποίαν πολιτεύτηκε» είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κορίνθου Χρήστος Χασικίδης δηλώνοντας υπερήφανος για την επί θητείας του απόφαση του συμβουλίου περι ονοματοδοσίας του Δημοτικού Θεάτρου.

Ολιγόλεπτο video σκιαγράφησε κάποιες από τις στιγμές της ζωής του… όσες μπορούσαν να χωρέσουν σε λίγα λεπτά… όσα λόγια μπορούσαν σε λίγες γραμμές να χωρέσουν από το Μαέστρο του ,Αλέξανδρο Παπαγιαννόπουλο αλλά και τον γιό του Πέτρο… Οι υπόλοιπες είναι καλά φυλαγμένες στην μνήμη και στην ψυχή εκείνων που με οποινδήποτε τρόπο τον γνώρισαν και τον έζησαν!

Στην παρουσίαση της τελετής ονοματοδοσίας ένα πρόσωπο γνώριμο και αγαπημένο για εκείνον . «Το Τζενάκι» έλεγε ο Θωμάς Θωμαίδης  και φώτιζε το πρόσωπό του! Η Δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά άνοιξε την εκδήλωση με λόγια ψυχής… Για την 1η γνωριμία, την 1η επαφή, την 1η εκείνη ακρόαση στην συχνότητα του F1 που έμελλε να κάνει το Δήμαρχο φανατικό ακροατή και να  σμιλεύσει βεβαίως μια σχέση ετών… «Λείπει ο Θωμάς Θωμαίδης από τα κοινά…Λείπει η μεγαλοπρέπεια του ανθρώπου» είπε μεταξύ άλλων η κ.Τζένη Σουκαρά σκιαγραφόντας σε λίγες γραμμές και μέσα από την δική της δημοσιογραφική και προσωπική εμπειρία το Δήμαρχο που πρώτον απ όλους αυτή η πόλη φώναξε με το μικρό του όνομα!

Ήταν πληθωρικός , ήταν αλέγκρος, ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης , ένας Δήμαρχος με απίστευτη μνήμη , με μοναδικό χιούμορ, με κέφι, ποιός δεν θυμάται τα τραγούδια του στα αμέτρητα τηλεοπτικά εορταστικά προγράμματα στα οποία μετείχε, ποιός δεν θυμάται "τα Κύθηρα"... Ήταν ένας αυτοδιοικητικός με σκληρές κόντρες ! Εκείνος που κατέστησε persona non grata για την Κορινθία την Έλσα Παπαδημητρίου... Αλλά και ένας αυτοδιοικητικός που… δεν κρατούσε κακία σε κανέναν! Ήξερε να ξεχωρίσει τα πεδία της μάχης και της διεκδίκησης από τις προσωπικές και ανθρώπινες σχέσεις. Γι αυτό και όλοι όσοι τον τιμούν, είναι άνθρωποι απ όλους τους χώρους, είναι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι!

Όλοι μας έχουμε κάτι να θυμόμαστε από τούτο το Δήμαρχο που τον έλεγαν Θωμά… και αυτή  είναι η πιο σπουδαία του κατάκτηση!
Δήμαρχε, συνέχισε να δείχνεις δρόμους… Μπορείς!
Συνέχισε να περπατάς στους δρόμους της πόλης που αγάπησες... Να σε βλέπουμε! 

Χριστίνα Τσιορωτά

Κόρινθος 4/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου