Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Mια ακόμα... μάταιη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και μετά από αναβολή μιας εβδομάδας το θέμα της εκλογής  Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και του επιχειρηματία της περιφέρειας Πελοποννήσου, θέση που προβλέπει η νέα αυτοδιοικητική δομή, ο Καλλικράτης. Στην περασμένη συνεδρίαση η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε ήταν του Δικηγόρου Γιώργου Μπουλούκου, χθες οι υποψηφιότητες ανήλθαν στις 5. Υποψήφιοι οι δικηγόροι εκ Μεσσηνίας Περικλής Ξηρογιάννης και  Γιώργος Μπουλούκος , ο δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω Αντρέας Κατσούλας εκ Τρίπολης , ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Παναγιώτης Ματσίγος και ο Νομικός – Οικονομολόγος - Απόστρατος Αξιωματικός εκ Κορινθίας Αλέξανδρος Παπαδάς
.  Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην διάθεση προσφοράς που τους διακατέχει  , στον στόχο τους ν αναβαθμίσουν τις σχέσεις πολιτών – Υπηρεσιών αλλά και στο πλούσιο βιογραφικό  τους σημείωμα.
  Η 1η ψηφοφορία του σώματος έδωσε 31 ψήφους στον Γ. Μπουλούκο, 15 στον Περικλή Ξηρογιάννη , 3 στον κ. Κατσούλα και από 0 ψήφους στους κυρίους Παπαδά κ Μπαζίγο. Στη 2η ψηφοφορία ο Γιώργος Μπουλούκος έλαβε 30   ενώ ο Περικλής Ξηρογιάννης 17 και λευκά 4  .  Επειδή η αυξημένη πλειοψηφία 34ψήφων δεν επετέυχθη Συμπαραστάτης δενεξελέγη και το σώμα προχώρησε στα υπόλοιπα θέματα .



Η δικαίωση Δράκου και η πρόταση αναβολής Πετράκου

Για δικαίωση της παράταξης του έκανε λόγο ο  Δημήτρης Δράκος στην τοποθέτησή του σημειώνοντας: «Δικαιωθήκαμε επειδή ζητήσαμε την διεύρυνση της πληροφόρησης. Προσήλθαν συμπολίτες άξιοι , ευχαριστώ όλους γι αυτό   και λέγω πως  Χρειάζεται η πλειοψηφία να είναι ευρύτατη σήμερα. Ο  σκοπός μας είναι ένας  , η προστασία του πολίτη και η στήριξή του». Αποχή στη διαδικασία εκλογής δήλωσε η παράταξη Γούργαρη ο οποίος  είπε μεταξύ άλλων: «Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία ως Λαϊκή Συσπείρωση και καταγγέλλουμε το θεσμό. Καταδικάζουμε και με την ψήφο μας ανεξάρτητα του προσώπου που θα επιλέξετε.»Πρόταση αναβολής της ψηφοφορίας κατέθεσε η παράταξη Πετράκου σημειώνοντας πως «Απαιτείται αναβολή  2 εβδομάδων, να καθίσουμε να μάθουμε , να κρίνουμε και μετά να έρθουμε και να ψηφίσουμε  τις 5 υποψηφιότητες . Αυτό προτείνω. Γιατί η ουσία είναι να κρίνουμε σωστά και όχι με βάση παραταξιακές σκοπιμότητες». Η πρόταση Πετράκου έλαβε 48 ψήφους  κατά ,1 υπέρ και  2 λευκά. 

Π. Τατούλης: Ν αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αφού ως είπε υπάρχει ακόμα σύγχυση για το θεσμό ενώ παράλληλα ζήτησε το σώμα εμπράκτως ν αποδείξει πως μπορεί να συνεννοηθεί.  Μιλώντας εκ μέρους όλων των συμβούλων και αναγνωρίζοντας την διάθεση προσφοράς και των 5 υποψηφίων δεσμεύτηκε πως ανεξάρτητα από την τελική επιλογή θ αξιοποιηθούν και οι 5. «Η δημοκρατία είναι δύσκολη στην πράξη, μιλάμε για συναίνεση και από την άλλη η πρακτική μας είναι σε διαφορετική κατεύθυνση. Ευελπιστούμε στην ψηφοφορία αυτή που κρίνεται ο θεσμός και όχι το πρόσωπο, αυτό είναι απλώς η ασφαλιστική δικλείδα, ν αναλάβουμε την ευθύνη μας,, όχι την παραταξιακή για το πόσο νηφάλια μπορούμε να προχωρήσουμε τα μεγάλα ζητήματα . Εμείς αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη και τους 5 να τους αξιοποιήσουμε γιατί το μέγεθος  που τους έφερε εδώ δεν ήταν το θάρρος  αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την προσφορά στον τόπο τους. Και την κάνω δημοσίως αποδεκτή αυτήν την προσφορά τους  εκ μέρους όλων!»


Τι δουλειά θα κάνει ο συμπαραστάτης;

Τι δουλειά θα κάνει όμως ο Συντονιστής, ποιο το όφελος πολιτών και επιχειρήσεων από το νέο αυτό θεσμό; Οι αρμοδιότητες είναι οι εξής 5:
1.    Υποδοχή των καταγγελιών άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
2.    Διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανωτέρω καταγγελίες.
3.    Υποχρέωση έγκαιρης απάντησης (έγγραφης ή ηλεκτρονικής) εντός 30 ημερών στους διοικουμένους.
4.    Σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής και παρουσίασης από τον ίδιο και συζήτησης στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
5.    Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης διοίκησης της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του όσο και σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον ίδιο.





«Αδειασε» τον Τατούλη ο Μπουλούκος στο περασμένο Π.Σ ζητώντας  αναβολή!
Το θέμα είχε προκαλέσει τις  αντιδράσεις του συνόλου της μειοψηφίας όταν εισήχθη από την πλειοψηφία , κυρίως για τον τρόπο που εισήχθη. Η μείζονα αντιπολίτευση δια του επικεφαλής της Δ. Δράκου ζήτησε αναβολή επικαλούμενος την μη δημοσίευση και ανάρτηση της προκήρυξης όπως ο νόμος προβλέπει, πρόταση που υποστήριξε και η παράταξη Πετράκου. «.  Ο συμπαραστάτης πρέπει να λάβει το 100% των ψήφων. Έχουμε σημαντικότατες προσωπικότητες την Πελοπόννησο , ένα τέτοιο κόσμημα θέλουμε αυτή τη στιγμή να υπηρετήσει αυτό το θεσμό.  Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε» είχε πει χαρακτηριστικά ο Δ. Δράκος ενώ ο Θ. Πετράκος σημείωσε πως «διαπιστώνουμε ότι δεν ακολουθείται η ουσία αυτού που θέλει να δώσει ο νόμος αλλά επιχειρείται μέσω ερμηνειών ότι όλα είναι ωραία και καλά. Μα ο συμπαραστάτης του πολίτη που είναι κάτι ανάλογο με το Συνήγορο , απαιτεί αφού τον εκλέγει το Π.Σ 1ον να γνωστοποιηθεί , να γνωρίζουν όσοι θέλουν, έχει γίνει αυτό; ΟΧΙ». Από την διαδικασία απείχε εντελώς η παράταξη Γόντικα η οποία δεν επιθυμεί ως είπε ο επικεφαλής «να κολατσίσει». Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Χειβιδόπουλου ο οποίος προκάλεσε την παράταξη Δράκου να επιβάλει την αναβολή  δεδομένου ότι χρειάζεται το θέμα αυξημένη πλειοψηφία.  Η αναβολή εν τέλει δεν πέρασε , το θέμα προχώρησε με την κατάθεση υποψηφιότητας του Γ.Μπουλούκου , δικηγόρου εκ Μεσσηνίας , ο οποίος «άδειασε» ουσιαστικά την  παράταξη  Τατούλη ο οποίος αρνήθηκε την αναβολή και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των πραχθέντων , προτείνοντας ο ίδιος αναβολή 1 εβδομάδας προκειμένου να δημοσιευθεί η προκήρυξη και να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες από πιθανούς ενδιαφερομένους .  Η παράταξη Δράκου αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης  έκανε λόγο για «νίκη»!


Με τα «νερά» της πλειοψηφίας ο Μπούκλης


Ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου και επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά Λάμπρος Μπούκλης ουσιαστικά «μάλωσε» την μειοψηφία για την στάση της λέγοντας πως το πρόσωπο του νέου αυτού θεσμού θα πρέπει απ όλους να στηριχθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε «Ο θεσμός  είναι εξαιρετικός . χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο κύρους αλλά αν μπορέσουμε να στηρίξουμε όλοι κάποιο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχή ,ήθους, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός. Εμείς θέλουμε ο θεσμός  να είναι πάνω από τα πρόσωπα. Αν αυτό το πρόσωπο έχει την στήριξη όλων μας  θα πετύχει στο έργο του.» Ο γραμματέας και με αυτήν του την τοποθέτηση αλλά και με την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση για τις δημαιρεσίες κατέδειξε πως  ουσιαστικά επιθυμεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους αλλά και να δρα συναινετικά διαφοροποιώντας την στάση του από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η προτροπή που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει δοθεί προς όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας πως «στηρίζουμε Μπούκλη γιατί μας στηρίζει».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου